Groepen 1/2

Welkom op de groepspagina van groep 1/2 

 

Groep 1/2a

Juf Jannie Koenen (ma t/m woe)

Juf Carola van Loon (do - vrij)

Groep 1/2b

Juf Lizet Cales (ma - woe - vrij)

Juf Marga Pullens (di - do)

Groep 1/2c

Juf Ingrid Maas (ma - di)

Juf Yvonne Keane (woe t/m vrij)

 

We willen u graag informeren over specifieke vakgebieden, bijzondere activiteiten en andere praktische zaken in groep 1/2

Logo20schatkist

'Schatkist':

Schatkist is het meest gebruikte pakket voor kleuters. Schatkist is compleet, veelzijdig en doordacht opgebouwd. Met Schatkist werken wij doelgericht aan de brede ontwikkeling van kleuters. Van motoriek tot creativiteit, van taal tot sociaal-emotionele ontwikkeling. En van wereldoriëntatie tot rekenen.Wij zijn in 2009 gestart met de methode 'schatkist'.

Doorgaande leerlijnen zijn belangrijk. Steeds vaker wordt de aandacht gevestigd op het belang van goed aansluitende lesmaterialen van voorschool naar basisschool en van groep 1 tot en met groep 8. Logisch, want een goede doorgaande leerlijn laat kinderen beter, makkelijker en sneller leren. Juist hier ligt de kracht van Schatkist. Schatkist is de enige echte voorloper op onze leesmethode in groep 3, Veilig leren lezen.

Pompom is de handpop die hoort bij deze methode en bij ieder thema een rol speelt. Pompom loopt als rode draad door de methode heen. Meerdere keren in het jaar werken we aan een thema van schatkist.

Voor meer informatie klik op het Schatkist logo. 

Thema's

Binnen het cluster 1-2 wordt er gewerkt met thema’s. Bij veel thema's wordt een thema-avond georganiseerd en gaan we met ouders aan de slag om de klassen en de hal om te versieren.

Natuurlijk hebben we vaste activiteiten zoals kerst, carnaval onze verjaardagen en schoolreisje,sportdag, enz. Sommige thema’s lenen zich er uitermate geschikt voor om ook een uitstapje te maken of iemand op school te laten komen.

Informatie en hulp:

Recente informatie en oproepen voor hulp krijgt u meestal een DigiDuif bericht.  Ook op de klassendeuren kunt u oproepen/informatie vinden. Houd de deuren en uw mail dus goed in de gaten!

 

Een dag in groep 1/2: 

Startwerkje: 

We starten iedere ochtend met een werkje aan tafel zodat we de dag rustig kunnen beginnen. Om half 9 ruimen we dit op en gaan we de dag officieel starten in de kring.  

Kring: 

De hulpjes zitten naast de juf. In de kring worden de dagritmekaarten besproken, zodat de kinderen weten wat ze die dag gaan doen. Ook besteden we aandacht aan de kalender aan de hand van de week- en jaarwijzer.  

In de kring doen we verschillende activiteiten zoals voorlezen, taal – en rekenspelletjes, praten met elkaar over bv het weekend, liedjes, versjes, spreekbeurten (gr2), oudste/jongste kring (kinderen krijgen aanbod aangepast aan niveau groep 1, groep 2 of voorbereiding groep 3) vieren van verjaardag en Schatkistactiviteiten. 

 

Schatkist: 

Schatkist is de methode die we gebruiken in gr 1/2 om aan onze kerndoelen te voldoen. Pompom is de hoofdfiguur in deze methode. Vier keer per jaar kiezen we een thema uit deze methode. Hierbij gebruiken we ook de letter- en cijfermuur.  

Daarnaast werken we met eigen thema’s. Zoals Sint, Kerstmis, Ridders en Jonkvrouwen enz.  

Werkles: 

Tijdens de werkles in gr 1/2 maken we gebruik van het “werkbord”. Soms mogen de kinderen zelf een werkje kiezen en soms heeft de juf de symboolkaartjes al ingedeeld. Vooral in gr 2 worden de keuzemomenten meer beperkt. 

De kinderen van gr 2 werken met een weektaak. Dat houdt in dat ze een verplicht werkje krijgen op niveau.  

Een keer in de week hebben we circuit. Hierbij worden 5 opdrachten uit verschillende vakgebieden in circuitvorm aangeboden. Hierbij vragen we hulp van ouders. 

Tussendoortje: 

Kinderen mogen een gezond tussendoortje meenemen in de vorm van fruit, koek en drinken meenemen. Graag voorzien van naam.  

De spullen mogen ’s morgens in de daarvoor bestemde bakken gelegd worden. Het is een tussendoortje dus graag niet teveel meegeven. 

Buitenspelen:  

Elk dagdeel is er ook een buitenspel moment. We spelen op de speelplaats voor met karren, fietsen, banden, stoepkrijt en op het klimrek. 

Op de speelplaats achter (met mooi weer) spelen we in de zandbak, in de piratenboot, in het huisje met de glijbaan en de wip. 

Gymles: 

Een keer per week heeft elke groep een gymles uit de methode in de gymzaal. Uw kind heeft dan gymschoenen nodig met klittenband of elastiek. De schoenen (voorzien van naam) blijven op school. Kinderen gymmen in hun ondergoed.  

Ze kunnen klimmen en klauteren, en ook bewegingsvormen, balanceren en omgaan met klein materiaal (pittenzakjes, ballen, ringen) komen aan bod. Ook worden er spelletjes aangeleerd. 

We verwachten dat uw kind zich zo zelfstandig mogelijk kan uit- en aankleden.

Zonnetje van de week 

Na de herfstvakantie beginnen we met het zonnetje van de week. De kinderen staan dan om de beurt de hele week in het zonnetje. 

In een brief wordt aangegeven wanneer uw kind zonnetje van de week is. 

Uw kind mag dan op maandag spulletjes meebrengen (dit wordt allemaal op 1 tafeltje tentoongesteld) en het kind mag hier dan over vertellen. De spullen blijven t/m vrijdag op school. Op vrijdag geven de andere kinderen dan complimentjes aan het zonnetje van de week. Dit wordt opgeschreven en dat krijgt uw kind mee naar huis. Ook komt Flip de Beer met zijn koffertje logerenIn zijn koffer zit een blaadje waarop u de belevenissen van Flip kunt schrijven. Flip mag tot maandag blijven, kan dan uitrusten, en de volgende week weer met een ander kindje mee. 

Oefenen in groep 3: 

In mei/juni gaan de kinderen van groep 2 een paar keer oefenen in groep 3 samen met PomPom. Ze gaan alvast een kijkje nemen in de klas en oefenen met de methode Veilig Leren lezen die aansluit op Schatkist.  

Speelgoed- en spelletjesmiddag: 

Kinderen vinden het leuk om speelgoed van thuis mee te nemen dit kan bij onze georganiseerde speelgoedmiddagen. Hiervan krijgt u het begin van het schooljaar een rooster mee ook staat op dit rooster onze spelletjesmiddagen. Tijdens deze spelletjesmiddagen mogen kinderen van thuis een spel meenemen dat ze met een groepje kinderen gaan spelen onder begeleiding van groep 8 leerlingen.  

Verjaardag: 

Als uw kind jarig is mag hij/zij zijn verjaardag vieren op school u mag daar als ouder bij aanwezig zijn. Uw kind mag ook trakteren, graag zien wij gezonde traktaties.  

Begin van het schooljaar krijgt u een brief mee naar huis om de verjaardagen van de ouders op in te vullen. Wij zullen ons uiterste best doen om samen met uw kind een cadeautje voor ze te knutselen.  

Rugzak :

 We zien weer graag dat alle kinderen in groep 1-2 een rugzak mee naar school nemen met daarin een setje verschoonkleren. Ook al is uw kind volledig zinnelijk, een ongelukje zit in een klein hoekje. Ook kan het natuurlijk gebeuren dat er geknoeid wordt of dat uw kind buiten valt en helemaal nat of vies wordt. Het is dan fijn voor uw kind om eigen kleren aan te hebben en voor ons fijn dat we niet op zoek moeten naar iets wat past en gebruikt kan worden in een bepaald seizoen. 

De rugzak blijft de hele dag op school en wordt tussen de middag niet mee naar huis gegeven. Alle spullen die uitgedeeld worden kunnen zo ook mooi in de tas mee genomen worden. 

 

Foto's Groep 1/2